In Memoriam Markus "Make" Lindblom

19.10.2023

Vuoden 1980 Ri-Ra:n juniorimestaruudet. Kultaa napanneen Eeva Kapasen ja Emirin takana hopealle tullut Markus Lindblom ja FinKairos. Kuva: Ri-Ra ry
Vuoden 1980 Ri-Ra:n juniorimestaruudet. Kultaa napanneen Eeva Kapasen ja Emirin takana hopealle tullut Markus Lindblom ja FinKairos. Kuva: Ri-Ra ry
Ri-Ra:n 50-vuotisjuhlan toimikunnasta Katri Paloheimo, Ossi Sopen-Luoma, Olli Lohikoski ja Markus Lindblom. Kuva: Ri-Ra ry
Ri-Ra:n 50-vuotisjuhlan toimikunnasta Katri Paloheimo, Ossi Sopen-Luoma, Olli Lohikoski ja Markus Lindblom. Kuva: Ri-Ra ry
Ri-Ra:n 80-vuotisjuhlissa Markus Lindblom, May-Britt Ylänne ja Aki Ylänne. Kuva: Ri-Ra ry
Ri-Ra:n 80-vuotisjuhlissa Markus Lindblom, May-Britt Ylänne ja Aki Ylänne. Kuva: Ri-Ra ry
Riihimäkeläinen 9.2.1992. Minna Torttilan arkistot.
Riihimäkeläinen 9.2.1992. Minna Torttilan arkistot.
Pohjakuva: May-Britt Ylänne.
Pohjakuva: May-Britt Ylänne.

Lindblom teki hienon työuransa lisäksi suuria myös suomalaisessa hevoskasvatuksessa.

In Memoriam Markus ”Make” Lindblom 2.6.1964-14.9.2023

 

Syksyn tullessa ratsastusseuramme kuuli pitkäaikaisen jäsenensä Markus Lindblomin menehtymisestä. Lindblom ehti olla Riihimäen Ratsastajat ry:n jäsen 49 vuotta.

Hänet tunnettiin työnsä puolesta RTV-Yhtymä Oy:n hallituksen puheenjohtajana, sekä osaomistajana. Isä Karl Gustav Lindblom osti liikekumppaninsa kanssa Riihimäen Tapetti ja Väri-nimisen yrityksen, jonka nimeä muutettiin 1970-luvulla, jolloin siitä tuli RTV-Yhtymä Oy. Yritys siirtyi kokonaan Lindblomin perheen omistukseen vuonna 1994.

Työnsä ulkopuolella Lindblom oli hevosihminen, joka tykästyi erityisesti hevosten kasvattamiseen. Hän osasi verkostoitua ja teki myös yhteistyötä monien tahojen kanssa. Oreja järjestettiin mm. Saksasta astumaan Suomessa. Ensimmäisistä oreista mainittakoon hannover nimeltään Acapulco, musta ruunikko, joka syntyi Amselhof Wallessa Saksassa ja eli  pitkän aikaa valtionsiittolassa Cellessä. Suomeen se tuli vuonna 2001 ja jätti jälkeensä yli 700 jälkeläistä. Yksi Lindblomin mainittavista tammoista oli ST Cissy, joka ylsi hyppäämään Helsinki International Horse Show’n World Cup-luokkaan. Kilpailu-uran jälkeen ST Cissy siirtyi siitostammaksi. FWB-hevosten kasvatusta Lindblom ehti tehdä noin 25 vuotta, ST-alkuliite hevosen nimessä liittyy nimenomaan hänen kasvatustyöhönsä.

Tässä kasvatustyössä läsnä olivat Riihimäellä Sammalistossa Anneli Hakatie, joka on ollut Lindblomin yhteistyökumppani jo vuosikymmeniä ja Sappeella KS-Talli ja sen luotsaaja Eeva-Liisa Penttilä. Sammaliston alueella on Riihimäen Ratsastuskoulu, sekä Sammaliston talli siittoloineen. Hevosia alueella on ollut noin 80. Lindblomin kasvattamista oreista mm. ST Legar, ST Casey ja ST Dicaprio ovat hyväksytty jalostukseen Suomessa. ST-hevosia on tänä päivänä maailmallakin, mm. USA:ssa ja Euroopassa. ST Cashmere on kenttäratsastus-uralla Sanna Siltakorven ja Elmo Jankarin luona. ST Stacy on ollut puolestaan Gesa Staasilla ja saavuttanut jo nuorten joukkueessa EM-tasolla menestystä.

ST-tarina jatkui kasvatustyön lisäksi myös ST Tallipuotina. ST Tallipuodin myyntirepertuaariin ilmestyi viime aikoina myös ST Rehu. Lisäksi RTV-Yhtymä Oy oli esimerkiksi Suomessa tunnettujen kilpailusarjojen yhteistyökumppani esteratsastuksessa, näistä mainittakoon RTV Medium Tour. Suomen hevostapahtumissa kohokohta on aina Helsinki International Horse Show, jonne RTV-Yhtymä Oy myös matkasi yhteistyökumppaniksi.

Kilparatsastus, etenkin esteratsastus oli Lindblomin sydäntä lähellä. Riihimäkeläinen-lehti uutisoi 9.2. 1992, kuinka Lindblom ratsasti Gigo-ratsullaan Valjaskolmio Cupin 1. osakilpailun voittoon. Samoissa karkeloissa ratsasti myös muuan Esko Muttonen, joka hevosväelle on myös tuttu nimi esteratsastuksen parista. Vaikka oma kilpaura aikanaan jäi, Lindblom seurasi aina mielellään ystäviensä kilpailusuorituksia kilpailutasosta riippumatta.  

Lindblom tunnettiin miehenä, jolla oli pilkettä silmäkulmassa ja satoi tai paistoi, hän oli aina hyväntuulinen. Vaikka aina ei suoralta kädeltä ongelmatilanteissa tullut esitettyä suoraan ratkaisua, asiat luvattiin hoitaa ja ne myös hoidettiin. Sammalistossa Lindblom piti kaikista huolta.  Myös kotiseuransa Riihimäen Ratsastajat ry:n kanssa hän piti yhteyttä ja avusti mahdollisuuksiensa mukaan ratsastustapahtumien järjestämisessä.

 

Lindblomia kaipaamaan jäivät hänen perheenjäsenensä, työyhteisönsä, sekä erittäin laaja hevospiirinsä.

 

Luottamustoimia ja mainintoja

1980                    Esteratsastuksen seuran juniorimestaruushopeaa / ratsu FinKairos

1985-1986           Riihimäen Ratsastajat ry:n hallituksen jäsen 1985-1986

1991                    Ri-Ra: esteratsastuksesta Atyllan 20-vuotiskiertopalkinto / ratsu Gigo

1991                    Ri-Ra: esteratsastuksesta Melanderin kultainen hevonen / ratsu Gigo

Ansiomerkit

1995                    SRL:n 75-vuotismitali         

2014                    SRL:n hopeinen ansiomerkki

2023                    Suomen Hippoksen kultainen ansiomerkki

 

lisäksi pitkäaikainen Suomen FWB-yhdistyksen hallituksen jäsen

 

Teksti:

Eeva Torttila

Avustajina: 

Johanna Makkonen

Jaana Tengman

May-Britt Ylänne